Kúpiť boxovacie vrece – e-shop

Sprievodca výberom
boxovacích vriec


Boxovacie vrece  >  Július Torma - najslávnejší slovenský boxer

Július Torma - najslávnejší slovenský boxer

Narodil sa v medzivojnovom období v Budapešti, ale nakoniec to bol najslávnejší slovenský boxer. Vybojoval pre vtedajšie Československo prvé zlato na olympijských hrách.

Tormova rodina sa ihneď po vojne vrátila do Československa a práve pre neho získal v roku 1948 Július historicky prvé olympijské zlato. Bolo to v ľahkej strednej váhe proti Američanovi Herring. K finálovému zápasu sa traduje ťažko uveriteľná historka. Torma k zápasu nastúpil so zlomeným palcom ľavej ruky. A napriek tomu vyhral.

V kariére nastúpil k 996 zápasom a prehral len v siedmich z nich. Stal sa 6x majstrom Maďarska a rovno 10x majstrom Československa. Okrem zlata z londýnskej olympiády si priviezol rovnako cenný kov aj z ME 1949, bronzové medaily mu patrili na európskych šampionátoch 1946 a 1955.

Pre kamarátov to bol len Ďusi

„Bol to najväčší talent, aký kedy prešiel mojimi rukami. Skvelá technika, tvrdý úder a statočné prijímanie rán súperov. Keby mal takú silnú vôľu ako Papp, bol by olympijským víťazom či majstrom Európy niekoľkokrát. Papp sa v súkromí neflákal, nemal záujem o nočný život, čo sa o Tormovi nedá povedať. Bol to taký vagabund. Vždy si vypočul inštrukcie, no len čo vstúpil do ringu, robil si všetko po svojom,“ tvrdil o ňom jeho tréner Zsigmond Adler v knihe Zlaté rukavice.

Práve svojho trénera Adlera dokázal Ďusi dostať zo zberného tábora pre Židov a skrývať ho so svojou rodinou po celý čas okupácie. Zachránil mu život.

Do Londýna pre zlato

Do hlavného mesta Anglicka sa vrátil po dvoch rokoch. Predtým tam týždeň blúdil po meste, pretože po úspešnom európskom majstrovstiev v Dubline mu neletelo domov lietadlo. A bol to návrat skvostný. V ringu nad bazénom porazil všetkých súperov vrátane čierneho Američana Herring. Vyhlásili ho najlepším boxerom celého turnaja a vtedajší šéf boxerské asociácie kvôli nemu skočil oblečený do bazéna. Prečo? Pretože podľa svojich slov videl v Tormově finále najlepší boxerský zápas histórie. A to, rovnako ako ostatné diváci, netušil, že Ďusi boxuje prakticky len jednou rukou.

„Nie som Zátopek, nech behá súper,“ znel jeden z jeho bonmotov. Rytier boxerských rukavíc do ringu nechodil súpera mlátiť. Málokedy sa skončil jeho zápas knokautom. Aj v pamätnom londýnskom finále dorazil súpera až so záverečným gongom.

"Boxom som sa iba zabával," povedal v jednom rozhovore Torma. A tak by to malo byť.

Zdieľajte článok



Odporúčame boxovacie vrece






Ďalšie novinky

Boxerské vrece

Pre efektívny boxerský tréning všetkých typov bojových umení je nevyhnutné boxerské vrece.

Hákovacie boxovacie vrece

Hákovacie boxovacie vrece má špecifický tvar, ktorý umožňuje nácvik boxerskej techniky zvanej hákovanie. Dodáva sa uchytené na reťaziach a musí byť z dobrého materiálu a pevne ušité, aby veľa vydržalo.

Na olympiádu jazdí amatérski boxeri

Box je najčastejšie prevádzkovaný individuálny šport na svete. Vznikol v 18. storočí vo Veľkej Británii a dnes sa už delí na mužský aj ženský.

všetky novinky